Föredrag Sara Lidman - Sjungaregården
17
/7
- 17
/7

Föredrag Sara Lidman

Sjungaregården Sara Lidman

Sara Lidman (1923 – 2004) räknas som en av romankonstens stora förnyare i den svenska litteraturhistorien. Mindre känt är hennes stora intresse för kläder och textil formgivning. I en tidig roman talar en av huvudpersonerna ”i vågor av mjukaste sammet”. Sömnad, hantverk och klädesplagg blir en del av romanernas formspråk, alltmer framträdande genom åren. Hon klär på språket; ger varje berättelse en originell och välskräddad språkdräkt.

I det här föredraget berättar litteraturforskaren Annelie Bränström-Öhman om sin bok Sara Lidmans språkdräkter (Ellerströms, 2023), där hon följer tygspåren genom Lidmans författarskap, främst i romansviten Jernbanan. Det handlar om den unge hjälten Didrik som rider in i historien på sin svarta häst, iförd en röd bussarong, och senare ikläds en brudgumskostym i vit vadmalsväv – samt om två sidenklänningars märkliga öden och färdvägar.

Annelie Bränström-Öhman är kulturskribent och professor i litteraturvetenskap vid Umeå universitet. Om Sara Lidman har hon tidigare skrivit böckerna ”kärlek! och någonting att skratta åt dessutom”. Sara Lidman och den kärleksfulla blicken (2008) och Stilens munterhet. Sara Lidmans författardagböcker från Missenträsk 1975-1985 (2014).

Evenemang

Period:

17/7
- 17/7

Tid:

13:00

Liknande:

Humlebäck – Möbler & keramik

Monica L Edmondson

Mira Kurikiala

Ulla-Carin Winter

Anna Cunosson-”På väg”

Rulla till toppen