fbpx
Evenemang

Kammarmusik med Mats Bergström & Olle Persson

Kammarmusik med Mats Bergström & Olle Persson

Den 9 juli gästas vi på Sjungaregården av inga mindre än Mats Bergström & Olle Persson. Tillsammans kommer de framföra 2 set varav det första består av Franz Schuberts kompositioner ur Die schöne Müllerin. Det andra setet blir mer blandat med stycken av bland andra Hugo Alfvén och Olle Adolphson.

Om Mats
Gitarristen Mats Bergström (f. 1961 i Gävle) växte upp i en musikerfamilj i Stockholm. Efter examen från Kungl. Musikhögskolan, ett läsår i London och debutkonsert i Wigmore Hall verkade han under 1980-talet främst som studiomusiker på såväl elektrisk som akustisk gitarr. Två års studier vid Juilliard School i New York i början av 1990-talet följdes av en medveten inriktning på kammarmusik. Idag hörs han ofta som ackompanjatör vid sidan av någon av våra främsta sångare eller som gränsöverskridande solist och ensemblemusiker.

Han har varit återkommande gäst hos Ensemble Modern (Frankfurt) och London Sinfonietta och framträtt med orkestrar som Mahler Chamber Orchestra, Wiener Symphoniker och BBC Symphony Orchestra (HK Gruber: Busking), Kungliga Filharmonikerna i Stockholm (Tan Dun: Guitar Concerto) och Göteborgs Symfoniker (Kurtag: Grabstein für Stephan). Mats Bergströms hyllade version av Steve Reichs Electric Counterpoint har presenterats på konserter i Royal Albert Hall (BBC Proms 2011) och Festival Hall i London, Esplanade Concert Hall i Singapore, Grieghallen i Bergen och Stockholms Konserthus i närvaro av kompositören själv.

I hans diskografi märks bl.a. inspelningen av Bachs Sei Solo ­– de tre sonaterna och tre partitorna för soloviolin i egen gitarrbearbetning – som lovordats i internationell press och som nominerades till en ”Grammis”, Schuberts Die schöne Müllerin tillsammans med Olle Persson samt en serie skivor med Georg Riedel på temat Sånger utan ord.

Mats Bergström, som är bosatt på den uppländska landsbygden, är sedan 2006 ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien. 2011 belönades han av Kung Carl XVI Gustaf med medaljen Litteris et Artibus.

Om Olle

Olle Persson (född 1958) studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har förutom diplomexamen i solosång även musiklärar- och sångpedagogexamen från nämnda högskola. Han är en framstående uttolkare av den romantiska tyska liedrepertoaren och har gjort många operaroller vid Folkoperan.

Förutom traditionella operaroller och ett flertal barytonpartier i oratorier och passioner har han framträtt i större partier i nykomponerade verk, exempelvis Nils Lindbergs Requiem (1993). Han är även flitig gäst i både radio och TV samt finns representerad på en rad skivinspelningar. Olle Persson är pedagogiskt verksam och ger regelbundet mästarkurser runt om i Norden.

Han spelar också fiol och uppträder ibland i folkmusiksammanhang tillsammans med Lena Willemark, som han är gift med sedan 1984. Hans bror Mats Persson (född 1955 är också operasångare (baryton) och tillhör Göteborgsoperans fasta ensemble.

Olle har vid flertalet tillfällen tilldelats priser för sina musikaliska bidrag, bland annat Operapriset av Tidskriften OPERA för säsongen 1994/95, Litteris et Artibus (2013) och Karlfeldt-priset (2014)

Denna kväll arrangeras tillsammans med Umeå Kammarmusikförening.

Dela
När

Lördag 9 Juli
kl 19:00

Var

Logen på Sjungaregården, Granö

Pris

Ordinarie
265 SEK (+ serviceavgift 30 SEK)
Barn under 7 år går in gratis i målsmans sällskap

 

Hej! Vill du komma i kontakt med oss eller har du frågor? Fyll i formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan.

Kontakt