fbpx

Urberg design, Emma Ewadotter, Catharina Carlsson – smyckeskonst och textilhantverk

25 jun
25 jun
Urberg design, Emma Ewadotter, Catharina Carlsson – smyckeskonst och textilhantverk

Pågående utställning mellan 25/6 – 22/8

Att älska. Att sörja. Att leva

Tre olika konstnärskap med tydliga beröringspunkter ställer i sommar ut på Sjungaregården i Granö. De tre är Emma Ewadotter, Stina Urberg och Catharina Carlsson. Det som förenar dessa konstnärskap är kärleken till vårt textila kulturarv, intresset för vad gamla ting bär på för historier och viljan att utforska det hudnära, det bärbara och det personliga.

Efter ett inspirerande besök på Sjungaregården då de fick se och känna på några av de plagg som kommer ställas ut i sommar har de valt att fokusera på olika spår. Med nyfikenhet och respekt inför gångna tiders levnadsöden och livsvillkor har varje konstnär utforskat liv, död, kärlek och hopp i en inte alltför avlägsen del av vår gemensamma historia.

Catharina:

När din enda fina klänning var svart

En reflektion över tiden i slutet på 1800-talet och början på 1900-talet i Sverige, då en flicka fick en svart klänning i konfirmationspresent och sedan gifte sig och gick på begravningar i samma klänning. Catharina har, utan att ha anspråk på eller intresse av att vara stilhistoriskt korrekt, kastat sig in i en lek med klassiska symboler som t ex kärlekens ros och skapat olika huvudbonader till den där klänningen. Alla är de svarta, men ibland med en accentfärg.

Emma:

De små liven

Vi är bara några generationer bort från den tid då barnafödande var kvinnors främsta lott i livet. Syskonskarorna var ofta stora och de ständiga graviditeterna tärde hårt på kvinnans kropp samtidigt som barnadödligheten var hög. Det svindlar att tänka att en kvinna för inte så länge sedan kan ha burit så många som tolv barn för att sedan förlora hälften av dem innan de nått vuxen ålder. Med inspiration från historiska barnplagg såsom dopmössor och dopklänningar kombinerat med yllebroderiets rika färger och grannlåtens prakt har Emma skapat små men praktfulla monument över dessa samhällets minsta.

Stina:

Glömda ögonblick

Tack vare glömda liv existerar vi. Liv som genom århundraden och årtusenden fört det allmänmänskliga, känslor, behov och längtan vidare. Det som vi idag uppbär, vari vi alla en dag blir en länk, alla avgörande för århundraden och årtusenden framgent.

Att finnas tack vare tusentals bortglömda liv och ögonblick är något verkligt stort att omfamna. Ur detta och med människans inre, det sköra, i sprickorna. Där det skira ljuset-, hoppet- och kraften spirar trots smärta och mörker. Tolkar Stina “Kvinnan” under 1800 talets senare hälft, glömda känslor och ögonblick.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hej! Vill du komma i kontakt med oss eller har du frågor? Fyll i formuläret nedan så återkommer vi så snart vi kan.

Kontakt