Vika och sy i näver - Sjungaregården
1
/7
- 2
/7

Vika och sy i näver

Emma Dahlqvist näverslöjdare

Om kursen


Denna kurs fokuserar på materialkännedom och näverns möjligheter. Vi kommer arbeta med tekniken att vika i näver och sy i näver och testa både traditionella och mer experimentella sätt att bearbeta materialet på. Nävern innehåller naturliga ligninämnen vilka reagerar på värme och gör materialet mjukt och följsamt. Genom att bearbeta nävern med ånga går det på så vis att vika och forma nävern till tredimensionella former. Under kursens första dag kommer deltagarna få använda tekniken för att vika och sy små askar/korgar i näver. Den andra dagen kommer att ha ett mer experimentellt fokus där vi kommer kombinera nävern med origami.

Detta ingår;

*Genomgång av materialet näver
*Genomgång och handledning av att skala och förbereda näver inför slöjd
*Genomgång och handledning av grundmomenten i att vika och sy i näver

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs

På plats finns slöjdknivar, skärmattor, stållinjaler, skärknivar, falsben, klädnypor, nålar, 2 st ångstrykjärn, Nnäver, björkrötter, lintråd, skinnremsor

Att tänka på

Materialkostnad 400kr och betalas i samband med deltagaravgiften. Om du föredrar att arbeta med egna slöjdknivar eller andra verktyg får du mer än gärna ta med dig det.

Om kursledaren


Emma Dahlqvist är textildesigner och konstnär vars relation till hantverk började med en närmast anarkistisk attityd till slöjdtraditionen då hon med hjälp av laserskärning och origami undersökte textila kvaliteter i näver. Hon intresserar sig för att mixa  konventionella metoder,  ofta djupt rotade i en slöjdtradition, med digital teknik för att på så vis vidga upplevelsen av och kvalitéerna hos ett material. Hon bor och är verksam i Östersund.

Emmas verk har ställts ut nationellt och internationellt och tilldelats priser och utmärkelser, och hon har på sitt eget sätt också tagit sig an mer traditionell slöjd. Emma Dahlqvist är författare till böckerna Fläta (Natur&Kultur, 2022) och Näver (Natur&Kultur, 2019) i vilka hon på sitt eget sätt tagit sig an den mer traditionell näverslöjd och korgflätning.

Kursinfo

Tillhör evenemanget:

Period:

1/7
- 2/7

Tid:

09:00
- 16:00

Kostnad:

2050 SEK (+ serviceavgift 40 SEK) + 400 SEK för material

Kursledare:

Emma Dahlqvist
Rulla till toppen