
HAVET MELLAN OSS
Maria Mäkis utställning porträtterar den nya sverigefinländska generationen, inklusive de som kom till Sverige på 2000-talet och deras efterkommande. Genom fotografier och personliga berättelser utforskar utställningen hur den sverigefinska identiteten förändras över generationer, från starka band till den finska kulturen till en gradvis övergång till den svenska identiteten.
I efterkrigstidens Finland rådde socioekonomisk instabilitet och stora massor flyttade till Sverige för ett bättre liv. Hälften av invandrarna stannade kvar. Idag utgör de finlandsfödda endast en minoritet då de flesta sverigefinländare är födda i Sverige.
”Min make och jag är båda andra generationens finländare, födda här. Vi pratar gammaldags finska. Ett språk som våra föräldrar tog med sig för mer än 50 år sedan. Ett språk som inte förnyar sig. Hemma är det mer naturligt för oss att prata svenska än finska. Folk reagerar när de hör vårt efternamn: Åh, ni är finländare! Vår son Mattias brukar svara att ja, han är finsk, men han kan inte finska.” Maarit Hämäläinen, Sundsvall.
Efter att Maria Mäki hade arbetat med ämnen som handlade om efterkrigsmigrationen från Finland till Sverige och skogsfinnarnas historia i Medelpad, blev hon intresserad av att utforska hur den nationella identiteten förändras i generationskedjan.
”Jag har alltid tänkt att mormor kom till Sverige och träffade en svensk man här. Det var nyligen som jag fick nys om att morfar även han var bördig från Finland. De träffades i Sverige och skaffade sig ett liv här och bildade familj. Mormor pratade inte finska med sina barn eller offentligt, förmodligen för att barnen skulle anpassa sig till livet i Sverige. På så sätt blev banden brutna.” Tommy Sundsvall, Kramfors.
”Min identitet har nog förändrats och skiftat från att identifiera mig som sverigefinsk till att mer tydligt tillhöra den svenska delen. Troligtvis beror det på att då jag var yngre, besökte vi Finland ofta där jag träffade mammas släktningar, vänner, men även fler möten med hennes finska kompisar här i Sverige. Med tiden minskade dock resorna och de fysiska mötena, vilket jag tror ledde till att jag med tiden och fram tills idag känner mig mer förankrad i den svenska kulturen och identiteten.” Axel Karlsson, Sundsvall.
Fotoutställningen Havet mellan oss utforskar finskheten i Västernorrland där 16 000 personer med finländskt bakgrund bor. Hur är det att vara en del av två kulturer och två språk. Hur ses sverigefinskhet hos den nya generationen – var börjar den ena kulturen och var slutar den andra när havet drar gränsen?
Maria Mäki är en dokumentärfotograf som tog magisterexamen i bildjournalistik på Mittuniversitetet 2017. Hennes finländska uppväxtbakgrund och därmed historiska och kulturella arv, spelar en stor roll i Marias oftast långsiktiga fotoprojekt.
Maria är född i Lappo, Finland 1981. Hon flyttade till Sverige 2015 och bor numera i Sundsvall.