Monica L Edmondson - Sjungaregården
15
/6
- 11
/8

Monica L Edmondson

Monica L Edmondson

100 MIGRATORY RECAP”

Hundra kärl av glas beger sig ut på en resa, tur och retur, med start i deras hem i ett vidsträckt vintervitt fjällandskap mitt i det gränslösa Sápmi – Sameland. Kärlen migrerar in och ut ur olika miljöer, länder och världar. De presenteras ute och inne, som grupp och som individer. Vad händer med deras värde i en ny miljö, vem ser dem, återvänder alla kärl till sitt ursprung? Var och en av verken bär sin egen unika historia som visades för 10 år sedan på Västerbottens museum Umeå, inom projektet Rock Art in Sápmi och Umeå Europas Kulturhuvudstad 2014.

I utställningen på Sjungaregården sommaren 2024 visas några av dessa kärl av glas tillsammans med bilder från kärlens resor. Till konstprojektet hör också en blogg på engelska där man kan följa vart individuellt kärls resa i ord och bild.

Blog in English at http://100migratory.wordpress.com

Inifrån en varm samisk kärna av liv
startar min konst en resa.
Berättelsen om att våga lämna tryggheten
för att skapa nyfikenhet, inte rädsla, inför det okända

Monica L Edmondson är en hyllad konstnär som studerade vid Canberra School of Art, Australian National University, innan hon återvände till norra Sverige för att etablera sig som specialist på konstglas. 2002 startade hon en egen ateljé och verkstad i Tärnaby, där hon fortsätter sin produktion. I hennes verk konvergerar samisk kultur med internationella influenser, både tekniskt och konceptmässigt, ofta inspirerad av den vidsträckta vita vintern.

Monica finns representerad i permanenta samlingar av ett antal museer, bland annat Nationalmuseet i Stockholm, National Gallery of Australia och Museum of Design and Applied Arts i Reykjavik Island. Hennes varmbearbetade, ugnsformade och kallbearbetade glas har inkluderats i utställningar hemma och utomlands, till exempel på National Gallery of Canada i Ottawa, Koganezaki Glass Museum i Shizuoka Japan, Venezia Aperto Vetro Italien och SOFA New York.

Utställning

Period:

15/6
- 11/8

Liknande:

Rolf Wahlberg-Knivmakare

Monica L Edmondson

Måd Demår & Maria Bergström

Nyhet! Konstbingo 2024

Ulf Forsberg – ”Skruvat”

Rulla till toppen